HAJDÚDOROGI APÁK ZARÁNDOKLATA

A hajdúdorogi családfők megtalálták a módját annak, hogy a járványügyi helyzet ellenére is eltölthessenek közösen egy imádságokban gazdag napot. Kruppa Imre Kirill segédlelkész beszámolója.

A 2020-as év sok kellemetlenséget okozott a Covid-19-cel. Rengeteg szabály, boltokban, templomokban. Nem egy nagyobb esemény elmaradt, mind egyházi, mind családi szinten, mint például a húsvéti nagy pászkaszentelés, valamint esküvők, lakodalmak. A nyárra kezdett normalizálódni a helyzet, de az ősz beköszöntével láthattuk, hogy a vírus ismét erőre kapott, ami miatt újfent le kellett mondani, elhagyni programokat.

Aggódva figyeltük, mi lesz az idei év apák zarándoklatával így. Először jött a hír, hogy a két nap helyett, csak egy napos lesz, amikor is a Boldogság útját fogjuk végig járni, később pedig, hogy mivel túl sok különböző helyről érkeznénk, végül az egész zarándoklat el fog maradni.

 

Azonban szerencsére Tóth Lóránt diakónus atya nem hagyta parlagon a kérdést és a zarándoklat megtartását lehetővé tette számunkra úgy, hogy mint „Hajdúdorogi apák zarándoklatját” tartottuk meg.

Október 3-án reggel 9-kor gyülekeztünk a Székesegyház előtt, majd, amikor mindenki megérkezett a templom kertjében lévő kereszt előtt elvégeztük a kezdő imádságot, ezt követően 3 kisbuszba beszállva indultunk el Máriapócsra.

Megékezésünk után a Kegykép köszöntésével kezdtük a zarándoklatunkat, majd, amikor csatlakoztak hozzánk idegenvezetőink is elindultunk a körülbelül 17 km-es zarándoklatunkon, amely 8 megállóval rendelkezett. A megállókban egy-egy boldogságról elmélkedtünk, amelyekben Verdes Miklós atya segített számunkra gondolataival. A megállók között volt minden, amire egy zarándok vágyhat: Mária énekek, paraklisz, imaóra, csendes szakasz és természetesen beszélgetős rész. Az út folyamán Miklós atya gyóntatott.

Miután megérkeztünk az utolsó állomáshoz, egy rövid szusszanás után Szent Liturgiát végeztünk a kis fatemplomban. A szertartást Miklós atya vezette és itt hallgathattuk meg záró gondolatait, a napi evangéliumon keresztül. A liturgia alatt Kapcsai Viktor atya folytatta a gyóntatást. Gyönyörű élmény volt, ahogy a szertartás folyamán 23 férfihang imádkozik énekelve családjáért. Miután lelki táplálékkal felvérteződtünk, elindultunk Nyírbátorba a Hardi csárdába, hogy testi táplálékkal zárjuk napunkat.

A közös vacsora és beszélgetés után indultunk vissza Hajdúdorogra, hogy mindenki visszatérjen családjához, akikért megtette a kilométereket és akikért végig imádkozta a napot.

Szerző: Kruppa Imre Kirill atya / Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük